Хамас заяви, че разглежда предложение за спиране на огъня и освобождаване

...
Хамас заяви, че разглежда предложение за спиране на огъня и освобождаване
Коментари Харесай

Хамас обмисля предложение за пускане на заложниците срещу прекратяване на огъня

" Хамас "  заяви, че преглежда предложение за прекъсване на огъня и освобождение на заложниците на три стадия. Въпреки че Израел не е дал отговор на нито едно от настояванията по време на договарянията, " управлението на придвижването изследва показаното предложение ", съобщи ислямистката палестинска организация.

Предложението е показано от шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс като прекъсването на огъня би трябвало да продължи три седмици.

Според източници от средите на " Хамас "  предложението планува шестседмично преустановяване на огъня като първа стъпка. Съгласно съглашението общо 42 от пленниците на терористите трябва да бъдат освободени. В подмяна Израел ще пусне до 900 пандизчии палестинци, към 100 от които излежават дълготрайни или доживотни присъди.

Запознати с договарянията настояват, че първият стадий на предлагането планува също по този начин завръщането на разселените палестински цивилни жители в северната част на Газа, както и стартирането на сред 400 и 500 камиона с доставки на помощи за палестинската територия всеки ден.

На втория стадий ще бъдат освободени всички израелски заложници, в това число бойци и офицери, в подмяна на избран брой палестински бежанци, който следва да бъде избран. Трябва да бъдат отстранени и израелските военни контролно-пропускателни пунктове, обяснява източник от " Хамас ". Третата част от съглашението включва перманентно прекратяване на огъня и цялостно евакуиране на Израел от Газа. Не е ясно как 

" Хамас " обаче е уведомила медиаторите от Съединени американски щати и Катар, че разполага с по-малко от 40 заложници, които дават отговор на обсъжданите филантропични условия и към момента са живи. По-конкретно: групировката би трябвало да освободи 42 заложници, в това число дами, бойци, мъже над 50 години и мъже под 50 години, които са в тежко здравословно положение. Според личните ѝ изказвания обаче терористичната формация явно не е в положение или не желае да извърши това. Това е шокираща вест за многочислените родственици на заложниците, които се надяват на завръщането на околните си повече от шест месеца.

Израел също не е в въодушевление за помирение. Министър-председателят Бенямин Нетаняху удостовери идната атака към Рафах и съобщи, че към този момент е избрана дата за нея. Победата над радикалната ислямска организация Хамас изисква " навлизане в Рафах и очистване на терористичните батальони там ", съобщи Нетаняху.

" Това ще се случи - има избрана дата ", акцентира той.

Според Израел градът на границата с Египет е последната останала цитадела на " Хамас " в палестинската територия. Въпреки интернационалните рецензии Израел се придържа към проектите си за атака. Западните съдружници на Израел, в това число Съединени американски щати и Германия, се оповестиха срещу атака в Рафах
Призивите за преустановяване на огъня стават все по-силни
Междувременно Франция, Египет и Йордания приканиха за " неотложно " преустановяване на огъня във войната в линията Газа.

" Войната в Газа и пагубното човешко страдалчество, което тя предизвиква, би трябвало да бъдат прекъснати неотложно ", написаха френският президент Еманюел Макрон, египетският му сътрудник Абдел Фатах ас Сиси и йорданският крал Абдула II в публикация за няколко всекидневника. " С оглед на неприемливия брой жертви (...) подчертаваме незабавната нужда от непрекъснато преустановяване на огъня в Газа ", не престават те.

Държавните глави приканиха Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да насочи апел за преустановяване на огъня, който да бъде " напълно изпълнен без по-нататъшно закъснение " - както и за освобождение на заложниците, държани от „ Хамас “.

Макрон, Ал-Сиси и Абдула II също по този начин предизвестиха за " рисковите последствия от израелска атака в Рафах ".

" Подобна атака единствено би нараснала загубите на човешки живот и страданията, би изострила риска и последствията от всеобщо наложително разселване на популацията на Газа и би довела до неизбежна ескалация в района. "

„ Хамас “ провокира войната на 7 октомври с невиждана офанзива против Израел. Бойци от „ Хамас “, която е класифицирана като терористична организация от Европейски Съюз и Съединени американски щати, и други войнствени палестински групировки нахлуха в израелски градове и села и направиха всеобщи убийства на цивилни. По израелски данни те са умъртвили към 1170 души, а също по този начин са отвлекли към 250 души като заложници в линията Газа.

В отговор на нападението Израел стартира огромна военна интервенция в линията Газа. По последна информация от „ Хамас “, която не може да бъде без значение тествана, са били убити над 33 200 души.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР